Financiële onzekerheden zzp'ers

Veel zzp’ers onzeker over financiën

Uit onderzoek uitgevoerd door Knab en ZZP Barometer onder 995 zzp’ers is gebleken dat maar liefst 63% van de zzp’ers regelmatig onzeker is over zijn of haar financiën! Dat vinden we schokkende resultaten, want onzeker zijn over financiën is helemaal niet nodig en makkelijk te voorkomen met onze online training. We nemen je mee in het uitgevoerde onderzoek.

“Met onze online training en dashboard word jij financieel gezond. Meer winst en minder zorgen!”

Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers voelt zich regelmatig onzeker over de financiën. Daarbij gaat het voornamelijk om de volgende onderwerpen:

 • Pensioen (43%)
 • Geen opdrachten (35%)
 • Arbeidsongeschiktheid (24%)
 • Belastingzaken (18%)
 • Verzekeringspremies (11%)
 • Hypotheek (10%)
 • Zwangerschapsverlof (1%)
 • Overige (1%)

Deze financiële onzekerheden komen meestal voort uit onvoldoende financieel inzicht. Dit beperkte financiële inzicht komt zowel bij startende als bestaande zzp’ers voor en speelt bij allerlei soorten ondernemers. Tijd om daar wat aan te gaan doen! Want het creëren van financieel inzicht helpt zzp’ers van hun financiële onzekerheden af.

Start direct

Uit het onderzoek komt naar voren dat 43% van de zzp’ers zich regelmatig druk maakt over de hoeveelheid pensioen die hij of zij opbouwt. Ook het niet of onvoldoende hebben van opdrachten veroorzaakt zorgen (35%). Arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijk onderdeel van zorg, namelijk 24%. Tot slot zijn belastingzaken (18%), verzekeringspremies (11%) en de hypotheek (10%) punt van zorg.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 43% van de zzp’ers zich regelmatig druk maakt over de hoeveelheid pensioen die hij of zij opbouwt. Ook het niet of onvoldoende hebben van opdrachten veroorzaakt zorgen (35%). Arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijk onderdeel van zorg, namelijk 24%. Tot slot zijn belastingzaken (18%), verzekeringspremies (11%) en de hypotheek (10%) punt van zorg.

Financiële onzekerheden oplossen

Is het dan echt zo eenvoudig om deze financiële onzekerheden op te lossen? Ja, dat is met onze online training echt het geval. We lichten dit graag toe op basis van de uit het onderzoek naar voren gekomen onzekerheden:

 • Pensioen

Het opbouwen van voldoende pensioen is heel belangrijk. Dit omdat je geen werkgever hebt die dit automatisch voor je regelt. Bij het uitwerken van de training geven we je tips over hoe jij inzicht krijgt in hoeveel pensioen je op moet bouwen. Vervolgens kun je de maandelijkse pensioenreservering meenemen in je jaarplan. Zo weet je zeker wat je gedurende het jaar moet doen om voldoende geld apart te houden voor je pensioen.

 • Geen opdrachten

Natuurlijk kunnen we je niet direct aan opdrachten helpen. Dit moet je zelf regelen door bijvoorbeeld je netwerk te benutten, opdrachten los te krijgen bij bestaande klanten, een goede website in te richten of het maken van reclame. Waar we je in onze online training wel aan helpen is het aantal uren dat jij minimaal per week moet factureren om het door jou gewenste inkomen te kunnen halen. Daarnaast kun je rekening houden met een reservering voor het risico dat je zonder opdrachten zit. Zo vorm je een financiële buffer om bijvoorbeeld drie maanden je vaste kosten en privé behoeften te betalen.

 • Arbeidsongeschiktheid

Het moment dat jij door ziekte of een ongeval een aantal weken niet meer kunt werken dan heeft dat direct effect op je inkomsten. Niet kunnen werken betekent meestal dat je ook geen facturen kunt versturen. Maar hoe ga je om met dit risico? Tijdens de online training nemen we je mee in de overwegingen. Vervolgens kun je de maandelijkse arbeidsongeschiktheid reservering of verzekeringspremie meenemen in je jaarplan. Zo weet je zeker wat je gedurende het jaar moet doen om voldoende te verdienen om ook dit risico af te kunnen dekken. (Zie ook: AOV voor zzp’ers)

 • Belastingzaken

Voor veel zzp’ers ieder jaar weer een verrassing. Hoeveel belasting moet je gaan betalen? En dan vervolgens maar hopen dat je een spaarrekening hebt gevormd waarvan deze belasting betaald kan worden. Ook dit onderdeel behandelen we in de online training. Volledig automatisch rekent het ondernemersdashboard voor je uit hoeveel belasting je moet gaan betalen op het moment dat je het door jou gemaakte jaarplan haalt. (Zie ook: Belasting berekenen)

 • Verzekeringspremies

Op het moment dat je je zorgen maakt over de te betalen verzekeringspremies dan is dit op verschillende manieren op te lossen. Betreft het je zakelijke verzekeringspremies dan neem je deze mee als onderdeel van je jaarlijkse bedrijfskosten. Een standaard onderdeel van de online training. Gaat het om privé verzekeringspremies dan verwerk je deze als onderdeel van je maandelijkse privé behoefte.

 • Hypotheek

De maandelijkse hypotheek betaling is onderdeel van je privé behoefte. Je hebt namelijk geld nodig om de hypotheek te kunnen betalen. In de online training houd je rekening met deze maandelijkse privé behoefte en dus ook je hypotheek. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 • Zwangerschapsverlof

Bij het uitwerken van je jaarplan in de online training heb je de mogelijkheid om je verlof te plannen. Dit heeft namelijk invloed op het aantal dagen dat je in een jaar kunt werken en dus geld kunt verdienen. We leren je hoe je de invloed hiervan verwerkt in je plan. Zo weet je vooraf wat je moet doen om financieel niet in de problemen te komen. Vergeet hier ook niet je zwangerschapsuitkering aan te vragen bij het UWV. (Zie ook: UWV)

 • Overige

Een restcategorie. Hier kan van alles in vallen. Denk bijvoorbeeld aan investeringen zakelijk of in privé (vastgoed, auto, machines, meubels enz.), een mooie vakantie waar geld voor moet komen of andere zaken waar je financieel gezien rekening mee moet houden. Ook hiervoor bieden wij een oplossing. Je maakt ze onderdeel van je jaarplan en krijgt inzichtelijk wat je moet doen om jouw doelen te kunnen halen.

Kortom: alle financiële onzekerheden van zzp’ers zijn op een betaalbare en eenvoudige manier op te lossen. Met een beperkte tijdbesteding maak jij een financieel plan voor jouw zzp bedrijf. Je kunt zonder zorgen ondernemen en je creëert rust en inzicht in jouw financiële situatie.

Start direct

Contact

Heb je vragen? Ben je benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Of op zoek naar een leuke samenwerking? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.