De Resultaatbepalers bepalen het succes van zzp’ers in heel Nederland. In onze online training leren we zzp’ers hoe ze financieel gezond kunnen ondernemen. Daarbij geven we je persoonlijk, eerlijk en kritisch advies, zodat je zelf snapt hoe je je inkomen kunt beïnvloeden en financieel gezond en succesvol kunt ondernemen. Dus ben jij zzp’er en wil je graag weten hoe jij financieel succesvol(ler) wordt? Dan hebben wij de oplossing voor je!
“Met onze online training en dashboard word jij financieel gezond. Meer winst en minder zorgen!”
De belasting berekenen als zzp’er
De blauwe envelop, een noodzakelijk kwaad. Ben jij ondernemer? Dan moet je jaarlijks bij de Belastingdienst opgeven hoeveel winst je met je onderneming hebt gemaakt. Hoe meer je verdiend, hoe meer belasting je moet betalen. Zo is het nu eenmaal geregeld in Nederland. De overheid heeft de belastinginkomsten namelijk nodig om haar uitgaven te kunnen financieren.
Het zou goed kunnen dat je zelf weinig kaas gegeten hebt van het voeren van een administratie. Ook ben je al dat gereken en die cijfertjes waarschijnlijk liever kwijt dan rijk. Aangezien je toch verplicht bent om na het einde van het jaar de belastingaangifte in te dienen wil jij vast wel graag weten wat je aan te betalen belasting kunt verwachten. Daar helpen we je graag bij!
Belasting betalen, doe je dat voor- of achteraf?
Heb je geld verdiend met je onderneming? Goed bezig! Na afloop van het jaar stuurt de Belastingdienst je dan een uitnodiging om je aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Hierin geef jij (of je boekhouder) je inkomsten op, je houdt rekening met de diverse aftrekposten waar je recht op hebt en vult de vooraf ingevulde gegevens bij de aangifte aan. Vervolgens wordt duidelijk wat de te verwachten inkomstenbelasting en premies Zvw zijn die je moet gaan betalen. Pas nadat de Belastingdienst je aangifte heeft gecontroleerd kun je een belastingaanslag verwachten op basis waarvan je vervolgens de belasting moet gaan betalen. Het zal je niet verbazen dat er door deze werkwijze tijd overheen gaat voordat je klaar bent met het betalen van de belasting over het afgelopen jaar. Hoe anders is dit voor iemand in loondienst? Iedere maand wordt door de werkgever al een bedrag aan loonbelasting en premies Zvw ingehouden. Gelukkig is dit voor jou als zzp’er ook op een eenvoudige manier te regelen.
Voorbeeld berekening
Om je een indruk te geven van hoe de belastinglast wordt berekend hebben we hier een voorbeeld berekening opgenomen. In dit voorbeeld gaan wij uit van een zzp’er met een resultaat van € 50.000,- welke recht heeft op zelfstandigenaftrek en geen overige aftrekposten heeft.
Naast de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen ben je als zzp’er ook een bijdrage voor de zorgverzekeringswet verschuldigd. Deze wordt ook berekend over de belastbare winst uit onderneming. Na aftrek van de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling blijft de belastbare winst uit onderneming over. Hierover wordt de belasting berekend zoals deze geldt in Box 1. Deze berekende belasting wordt vervolgens verminderd met de heffingskorting. De hoogte van de korting is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.
Maak eenvoudig je eigen belastingberekening
Op het moment dat je onze online training volgt ga je aan de slag met jouw onderneming. Je maakt een plan op basis van jouw verwachtingen en behoeften voor dit jaar. Zo kun je vooraf gaan berekenen hoeveel belasting er betaald moet gaan worden. Hoeveel tijd ga jij bijvoorbeeld besteden aan jouw onderneming? Wat zijn je jaarlijkse kosten? Wat ga je per uur verdienen? En wat gebeurt er op het moment dat je een dag(deel) minder in de week gaat werken? De antwoorden op die vragen ga je zelf boven tafel krijgen tijdens onze online training. Het ondernemersdashboard berekent vervolgens automatisch de voor jou de te verwachten belasting, maakt een berekening van je bruto- en netto inkomen en laat zien wat dit in ‘geld’ voor jou betekent. Zo weet je al voordat het jaar is afgelopen hoeveel geld je moet gaan reserveren om niet voor verrassingen te staan. Je kunt er ook voor kiezen om met de uitkomsten van het ondernemersdashboard alvast een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst in te dienen. Dan kun je de belasting vooraf gaan betalen in plaats van achteraf. Zo creëer je inzicht en rust en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.