Uurtarief berekenen zzp'er

De Resultaatbepalers bepalen het succes van zzp’ers in heel Nederland. In onze online training leren we zzp’ers hoe ze financieel gezond kunnen ondernemen. Daarbij geven we je persoonlijk, eerlijk en kritisch advies, zodat je zelf snapt hoe je je inkomen kunt beïnvloeden en financieel gezond en succesvol kunt ondernemen. Dus ben jij zzp’er en wil je graag weten hoe jij financieel succesvol(ler) wordt? Dan hebben wij de oplossing voor je!

“Met onze online training en dashboard word jij financieel gezond. Meer winst en minder zorgen!”

 

Wat is een goed uurtarief?

Wat is een goed uurtarief om als zzp’er te vragen van jouw klanten? En hoe zorg je er voor dat klanten niet direct schrikken van deze prijs? Misschien kijk je naar je (toekomstige) concurrenten en ga je rond die prijs zitten. Maar past dat tarief dan wel bij jouw situatie? De meest gemaakte fout bij zzp’ers is dat ze heel veel uren maken, tegen een tarief dat te laag is om de kosten, privé behoeften en belastingen te kunnen dekken. Je moet natuurlijk wel rond kunnen komen van jouw onderneming. Wil jij niet in deze valkuil stappen? Lees dan vooral even verder en bereken jouw uurtarief.

Hoe bereken je je uurtarief?

Het berekenen van je uurtarief doe je al volgt:

 • Eerst tel je al je kosten bij elkaar op.
 • Daarna bedenk je in hoeveel uren je die terug wilt gaan verdienen.
 • Bepaal voor hoeveel van deze uren je ook daadwerkelijk een factuur kunt sturen naar een klant.
 • Als je de kosten vervolgens deelt op die uren, kom je achter je kostprijs per uur.
 • Het enige dat jij hoeft te doen is een uurtarief te kiezen die hoger is dan deze kostprijs.
 • Nu weet je al vast dat je winst zult gaan maken.

Ter ondersteuning hebben we van een aantal beroepen minimum en maximum tarieven vermeld. Zoals je ziet zitten hier grote verschillen in per beroep. Dat komt door verschil in ervaring, regio, aanbod, en dergelijke.

zzp uurtarief

Wat vaak wordt vergeten bij de eerder beschreven berekening:

 • Loon. Hoeveel loon moet er per maand netto voor je overblijven?
 • Vakantie. Hoe ga je je eerstvolgende vakantie betalen?
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verdien je genoeg om deze premie te betalen?
 • Pensioen. Hoeveel wil je sparen voor je pensioen?
 • Investeren. Met welk geld ga jij er voor zorgen dat je kunt investeren in je bedrijf?
 • Belasting. Hoe ga je de te betalen belasting eigenlijk betalen?

Op basis van de verwachtingen die je hier in hebt kan worden uitgerekend wat de minimaal te behalen winst moet zijn om aan al je behoeften te kunnen voldoen. Hoe duidelijker dit plaatje voor je is, des te beter jij je uurtarief kunt bepalen. Door een uurtarief te nemen dat niet alleen past bij de kosten, maar ook bij jouw wensen, voorkom je verrassingen achteraf.

Ik heb niet overal een antwoord op. Hoe nu verder?

Onze online training is de perfecte oplossing voor jou. Stapsgewijs werk je alle onderdelen uit die meespelen bij het bepalen van je uurtarief. Zo kom je tot een goed doordacht uurtarief dat past bij jouw eigen situatie en wensen. Ons ondernemersdashboard rekent daarbij jouw uurtarief voor je uit. Vooraf kun je meerdere scenario’s uitwerken, je uurtarief bepalen en je verwachte winst berekenen. Op die manier weet je precies wat wel en niet kan en wat je uurtarief daarbij moet zijn. Zo haal je door inzicht, meer resultaat!

Start direct

 

 

Contact

Heb je vragen? Ben je benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Of op zoek naar een leuke samenwerking? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.